GameBoy – Dåtidens bärbara app

Långt innan dagens spelutvecklare börjat fila på sina appar gick var och varannan ungdom omkring med sin egna bärbara app – nämligen kultteknikens egna GameBoy-spel. 1989 introducerades den bärbara spelkonsolen med utbytbara spelkassetter och lade därmed grunden för en helt ny värld av spel. Något som helt klart ändrade synen på tekniken.

Omtyckt av alla generationer

Dagens teknik i all ära, men föregångaren är svår att slå. Innan Apple-religionen ens hunnit nudda någons tankegång var kulten och dyrkandet kring Nintendo i en klass för sig. Om varumärken kan dyrkas så var Nintendo ett av de första, om inte det allra första. En klassiskt GameBoy kommer få såväl sextitalister som 00-talister att le, för de flesta har någon gång spelat på en GameBoy.

Nintendogenerationen vs Applegenerationen

Spelapplikationerna som tas fram för dagens smarttelefoner och surfplattor är i sig välutvecklade och enkelt avancerade. Samtidigt är det svårt att slå en spelkonsol som GameBoy. Det är svårt att få en applikation med begränsat spelutrymme att ersätta en hel konsol helt tillägnad åt spelande. Dessutom kan du enkelt byta spel när du spelar på en GameBoy då spelen finns på särskilda spelkassetter, så valmöjligheterna är många fler.

Artister som Svenska Akademien, Slagsmålsklubben och Adam Tensta har inspirerats och skapat låtar av de klassiska blipljuden. Likaså har filmregissören Josef Fares tagit till vara på Nintendo-kulturen genom att ta fram tv-spelet ”Brothers: A tale of two sons”. Han har också sagt i en intervju med Dagens Nyheter att när interaktiva media slår igenom på riktigt kommer spelen ha mycket större genomslagskraft än vad film, musik och till och med poesi har. I mina öron låter det helt logiskt. Du är nämligen en del i ett spel på ett sätt som du inte kan vara när det kommer till film, musik eller poesi. Det är du som till stor del styr spelet och påverkar det direkt varje gång du spelar.

Dåtidens bärbara app är den som visar vägen för dagens – samtidigt är det inte så ovanligt att du fortfarande ser den i folks händer.

25-jahre-game-boy-nintendos-kleines-grosses-wunder_nqxdVarför du ska välja GameBoy

Att konsolen är helt utformad för spel är bara en av många anledningar till varför GameBoy slår de flesta moderna spelapplikationer med hästlängder. Ett stort, varierande och unikt urval av spel är en annan. Du kan välja bland originalen från 80-talet med charmig grafik och nyare spel i mer modernt format. Sedan finns det en väldigt uppenbar anledning: ett GameBoy tål många fler stötar och tappningar i marken än vad en smarttelefon gör. Tack vare sin rejäla, fyrkantiga utformning liknar en GameBoy en mindre (och mycket lättare) tegelsten och till skillnad från smarttelefonen tål den därför fler stötar. Fråga någon som var ung på åttiotalet om personen har kvar ett GameBoy från den tiden – och bli inte förvånad om han eller hon går och hämtar en GameBoy i ett förvånansvärt fint skick. Visst kan tiden ha satt sina spår, men jämför sedan med en av dagens smarttelefoner om sisådär trettio år. Vilken av spelapparaterna kommer vara i bäst spelbara skick tror du?

För att spela spel på en mobil krävs just en mobil. Att köpa en bara för att spela på är det sällan någon som gör, då en smarttelefon är ett kostsamt köp. En GameBoy är det perfekta valet för dig som vill ha något att spela på, dessutom är den mycket billigare än en smarttelefon. Det är inte heller absolut nödvändigt att köpa en sprillans ny GameBoy i en spelaffär då det idag finns begagnade GameBoys att fynda på internet. En del är dessutom fortfarande i nyskick. Tradera och E-bay är några tips på köpsajter där du kan hitta Nintendos i fint skick.